Zad 1
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne AB i AC maja długość 12 cm i 16 cm.AD jest wysokością w tym trójkącie.Oblicz stosunek pól trójkątów:
a)ADC i ABC
b)ABD i ADC
Zad 2
W trapezie ABCD podstawy AB i DC maja długość 10 cm i 4 cm.Oblicz stosunek pól trójkątów CDS i ABS,jeśli S jest punktem przecięcia się przekątnych AC i DB.
Zad 3
Okrąg wpisany w trójką równoboczny i okrąg opisany na tym trójkącie wyznaczają pierścień,którego pole jest równe 75 pi cm kwadratowych.oblicz pole trójkąta
Proszę o pomoc:):)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Zadanie 1
\(|AB|=12cm
|AC|=16cm
|BC|=\sqrt(12^2+16^2)=20cm
P_A_B_C=\frac{|AB|*|AC|}{2}=96cm^2
96=\frac{|AD|*|BC|}{2}
AD=\frac{2*96}{20}=9,6cm
|AB|^2=|AD|^2+|BD|^2
12^2=(9,6)^2+|BD|^2
|BD|=\sqrt(144-92,16)=7,2cm
|DC|=|BC|-|BD|=20-7,2=12,8cm
P_A_D_C=\frac{9,6*12,8}{2}=61,44cm^2
P_A_B_D=\frac{9,6*7,2}{2}=34,56cm^2
\frac{ADC}{ABC}=\frac{61,44cm^2}{96cm^2}=0,64
\frac{ABD}{ADC}=\frac{34,56cm^2}{61,44cm^2}=0,5625\)
\(|AB|=12cm
|AC|=16cm
|BC|=\sqrt(12^2+16^2)=20cm
P_A_B_C=\frac{|AB|*|AC|}{2}=96cm^2
96=\frac{|AD|*|BC|}{2}
AD=\frac{2*96}{20}=9,6cm
|AB|^2=|AD|^2+|BD|^2
12^2=(9,6)^2+|BD|^2
|BD|=\sqrt(144-92,16)=7,2cm
|DC|=|BC|-|BD|=20-7,2=12,8cm
P_A_D_C=\frac{9,6*12,8}{2}=61,44cm^2
P_A_B_D=\frac{9,6*7,2}{2}=34,56cm^2
\frac{ADC}{ABC}=\frac{61,44cm^2}{96cm^2}=0,64
\frac{ABD}{ADC}=\frac{34,56cm^2}{61,44cm^2}=0,5625\)