zadanko kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ziomekla
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 07 gru 2009, 20:35

zadanko kombinatoryka

Post autor: ziomekla »

Pewien roztargniony napisał 10 listów, zaadresował 10 kopert, a potem włożył do kopert i wysłał. Ile jet możliwości :
a) zupełnie losowego włożenia przez niego listów do kopert,
b) takiego włożenia listów, aby co najmniej pierwsze dwa, które włożył do kopert, dotarły do właściwego adresata?



Ala ma 3 czapki w róznych kolorach ,4 szaliki w różnych kolorach i 2 pary rękawiczek różnego koloru.na ile sposobów może się ubrać ,tak aby miała na sobie :
a)czapke,szalik i rekawiczki
b)czapke i szalik ,ale nie miała rekawiczek
c)przynajmniej czapke (z 3 wymienionych rzeczy ??


zerknijcie na nie :)tez bym prosił same zapisy dalej rozwikłam sam
Awatar użytkownika
lhx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 21 gru 2009, 15:43
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: lhx »

1a) Pierwszy list może włożyć do 10 kopert, drugi do 9, trzeci do 8 itd. mamy zatem \(1\cdot 2 \cdot \dots \cdot 10 = 10!\)

1b) Bohater zadania włożył na pewno 2 pierwsze listy do odpowiednich koperty. Mógł to zrobić na 1 sposób. Zostaje 8 listów, które można powkładać na \(8!\) sposobów.

2a) \(3\cdot4\cdot2\)

2b) \(3\cdot4\)

2c) \(3\cdot5\cdot3\)

Przykład c) wymaga komentarza. Ala musi założyć czapkę (na 3 sposoby), ma 4 możliwości wyboru szalika +1 opcja bez szalika (razem 5) i 2 możliwości wyboru czapki +opcja bez czapki (razem 3).
ziomekla
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 07 gru 2009, 20:35

Post autor: ziomekla »

dzieki bardzo ,piwo sie należy :)
ziomekla
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 07 gru 2009, 20:35

Post autor: ziomekla »

3 b nie sciagac :D nasz pani I** patrzy :)
ODPOWIEDZ