ochrona elektromagnetyczna przed piorunem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxxo00oxxx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 sie 2013, 10:30
Podziękowania: 1 raz

ochrona elektromagnetyczna przed piorunem

Post autor: xxxo00oxxx »

Witam
Czy podpowie ktoś jak obliczyć grubości blachy ekranu przed polem elektromagnetycznym emitowanym przez piorun, który uderzył w ziemie w pewnej odległości od urządzenia?

Natężenie pioruna to 200 kA
Szybkość narastania dI/dt=10^10 A/s
Odległość uderzenia pioruna 10 m

Wzór na skuteczność ekranowania:
A=20Log(Bwew/Bzew) i zakładam ze Bzew=1mT Wg. norm UE

A grubość ekranu d= A /[132 · sqrt(f ·μ ·γ) ].

Potrzebna jest mi f (częstotliwość fali elektromagnetyczna pioruna) i Bwew, których nie wiem jak policzyć.
ef39
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 501
Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 275 razy

Re: ochrona elektromagnetyczna przed piorunem

Post autor: ef39 »

ODPOWIEDZ