Sześcian o krawędzi a = 1 m, wykonany z drewna o gęstości 600 kg/m^3 zanurzono raz w wodzie, a drugi raz w nafcie. Oblicz, o ile głębiej zanurzy się on w nafcie.
Jak to zrobić ?
różnica głębokości zanurzeń (hydrostatyka)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Na sześcian z drewna działa siła wyporu cieczy. Woda ma większą gęstość niż nafta, porównując gęstości cieczy uzyskasz odpowiedź.
gęstość wody = 1000 kg/m3
gęstość nafty mieści się w przedziale 780 - 810 kg/m3 = 795 kg/m3 (średnia)
delta zanurzenia = 1000/795 = 1,258
Zanurzenie w nafcie będzie stanowiło 1,258 zanurzenia w wodzie.
gęstość wody = 1000 kg/m3
gęstość nafty mieści się w przedziale 780 - 810 kg/m3 = 795 kg/m3 (średnia)
delta zanurzenia = 1000/795 = 1,258
Zanurzenie w nafcie będzie stanowiło 1,258 zanurzenia w wodzie.
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1299 razy
- Płeć:
- Kontakt:
proponuję tak:
\(F_w=\rho g V=mg\)
ciężar ciała jest stały w nafcie i wodzie, więc siły wyporu działające w tych środowiskach też muszą być równe:
\(\rho_n \cdot g\cdot V_n=\rho_w\cdot g\cdot V_w
\rho_n \cdot P_p\cdot h_n=\rho_w\cdot P_p\cdot h_w
\rho_n \cdot h_n=\rho_w \cdot h_w
h_n=\frac{\rho_w \cdot h_w}{\rho_n}\)
gdzie hw i hn to głębokości zanurzenia odpowiednio dla wody i nafty, a Pp to pole podstawy sześcianu
\(F_w=\rho g V=mg\)
ciężar ciała jest stały w nafcie i wodzie, więc siły wyporu działające w tych środowiskach też muszą być równe:
\(\rho_n \cdot g\cdot V_n=\rho_w\cdot g\cdot V_w
\rho_n \cdot P_p\cdot h_n=\rho_w\cdot P_p\cdot h_w
\rho_n \cdot h_n=\rho_w \cdot h_w
h_n=\frac{\rho_w \cdot h_w}{\rho_n}\)
gdzie hw i hn to głębokości zanurzenia odpowiednio dla wody i nafty, a Pp to pole podstawy sześcianu