Dane sa odcinki o długosciach a = 2x +1, b = 3 − y , c = x + 2y . Opisz za pomoca układu
nierównosci zbiór tych wszystkich punktów (x, y ), dla których z odcinków o długosciach
a, b, i c mo&na zbudowac trójkat. Zaznacz ten zbiór w układzie współrzednych. Czy punkt
A(3, 1) spełnia ten warunek?
Dane sa odcinki o długosciach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
2x+1>0,3-y>0,x+2y>0----------długości boków muszą być liczbami dodatnimi
a+b>c
a+c>b
b+c>a
Podstaw wzory na a,b,c i doprowadź nierówności do takiej postaci,by po lewej stronie był y,a po prawej
wzór funkcji liniowej.Wybierz na płaszczyźnie część wspólną półpłaszczyzn.A-nie należy do tej części wspólnej.
(chyba-bo robiłem to w wyobraźni,a=7,b=2,c=5-nie jest spełniona nierówność trójkąta).
a+b>c
a+c>b
b+c>a
Podstaw wzory na a,b,c i doprowadź nierówności do takiej postaci,by po lewej stronie był y,a po prawej
wzór funkcji liniowej.Wybierz na płaszczyźnie część wspólną półpłaszczyzn.A-nie należy do tej części wspólnej.
(chyba-bo robiłem to w wyobraźni,a=7,b=2,c=5-nie jest spełniona nierówność trójkąta).
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.