całka potrójna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
całka potrójna
Coś jest źle ale nie wiem co....
prosze o pomoc
\(\int_{0}^{1} \int_{-1}^{1} \int_{0}^{2} 2xdxdydz= \int_{0}^{1} \int_{-1}^{1} [x^2]_{0}^{2}dydx=\int_{0}^{1} \int_{-1}^{1}4dydx=\int_{0}^{1}[4x]_{-1}^{1}= \int_{0}^{1}8dx=[8x]_{0}^{1}=8\)
prosze o pomoc
\(\int_{0}^{1} \int_{-1}^{1} \int_{0}^{2} 2xdxdydz= \int_{0}^{1} \int_{-1}^{1} [x^2]_{0}^{2}dydx=\int_{0}^{1} \int_{-1}^{1}4dydx=\int_{0}^{1}[4x]_{-1}^{1}= \int_{0}^{1}8dx=[8x]_{0}^{1}=8\)
Ostatnio zmieniony 02 lip 2013, 19:18 przez kasia92, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: całka potrójna
zauważ, że dwukrotnie całkowałaś po x.
\(\int_{0}^{1} \left[ \int_{-1}^{1} \left( \int_{0}^{2}2xdz \right)dy \right]dx= \int_{0}^{1} \left( \int_{-1}^{1}[2x[z]^2_0dy \right)dx= \int_{0}^{1} \left( \int_{-1}^{1}4xdy \right)dz= \int_{0}^{1} 4x[y]^1_{-1}dx= \\=\int_{0}^{1}8xdx=[4x^2]^1_0=4\)
\(\int_{0}^{1} \left[ \int_{-1}^{1} \left( \int_{0}^{2}2xdz \right)dy \right]dx= \int_{0}^{1} \left( \int_{-1}^{1}[2x[z]^2_0dy \right)dx= \int_{0}^{1} \left( \int_{-1}^{1}4xdy \right)dz= \int_{0}^{1} 4x[y]^1_{-1}dx= \\=\int_{0}^{1}8xdx=[4x^2]^1_0=4\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: całka potrójna
patryk00714 pisze:zauważ, że dwukrotnie całkowałaś po x.
\(\int_{0}^{1} \left[ \int_{-1}^{1} \left( \int_{0}^{2}2xdz \right)dy \right]dx= \int_{0}^{1} \left( \int_{-1}^{1}[2x[z]^2_0dy \right)dx= \int_{0}^{1} \left( \int_{-1}^{1}4xdy \right)dz= \int_{0}^{1} 4x[y]^1_{-1}dx= \\=\int_{0}^{1}8xdx=[4x^2]^1_0=4\)
w ktorym miejscu?
przecież całka z \(2x=x^2\)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: całka potrójna
istotnie \(\int_{}^{} 2x dx=x^2+C\)kasia92 pisze:patryk00714 pisze:zauważ, że dwukrotnie całkowałaś po x.
\(\int_{0}^{1} \left[ \int_{-1}^{1} \left( \int_{0}^{2}2xdz \right)dy \right]dx= \int_{0}^{1} \left( \int_{-1}^{1}[2x[z]^2_0dy \right)dx= \int_{0}^{1} \left( \int_{-1}^{1}4xdy \right)dz= \int_{0}^{1} 4x[y]^1_{-1}dx= \\=\int_{0}^{1}8xdx=[4x^2]^1_0=4\)
w ktorym miejscu?
przecież całka z \(2x=x^2\)
ale \(\int_{}^{} 2x dz=2xz+C\)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: całka potrójna
tam jest tak:
\(\int_{0}^{1} \int_{-1}^{1} \int_{0}^{2} 2xdxdydz= \int_{0}^{1} \left[ \int_{-1}^{1} \left( \int_{0}^{2} 2xdx\right) dy\right] dz=\int_{0}^{1} \left[ \int_{-1}^{1} [x^2]_{0}^{2}dy\right] dz=\int_{0}^{1} \left[\int_{-1}^{1}4dy \right] dz=\int_{0}^{1}[4y]_{-1}^{1}dz=
\int_{0}^{1}8dz=[8z]_{0}^{1}=8\)
Czyli istotnie , był błąd ale nie miał wpływu na wynik.
a powinno być:kasia92 pisze:
\(\int_{0}^{1} \int_{-1}^{1} \int_{0}^{2} 2xdxdydz= \int_{0}^{1} \int_{-1}^{1} [x^2]_{0}^{2}dydx=\int_{0}^{1} \int_{-1}^{1}4dydx=\int_{0}^{1}[4x]_{-1}^{1}= \int_{0}^{1}8dx=[8x]_{0}^{1}=8\)
\(\int_{0}^{1} \int_{-1}^{1} \int_{0}^{2} 2xdxdydz= \int_{0}^{1} \left[ \int_{-1}^{1} \left( \int_{0}^{2} 2xdx\right) dy\right] dz=\int_{0}^{1} \left[ \int_{-1}^{1} [x^2]_{0}^{2}dy\right] dz=\int_{0}^{1} \left[\int_{-1}^{1}4dy \right] dz=\int_{0}^{1}[4y]_{-1}^{1}dz=
\int_{0}^{1}8dz=[8z]_{0}^{1}=8\)
Czyli istotnie , był błąd ale nie miał wpływu na wynik.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: całka potrójna
moje rozwiązanie jest poprawne. Zgodnie z umową całkujemy względem zmiennych od zewnętrznej strony, czyli po z, po y i po x.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: całka potrójna
Czy dobrze rozumiem ?patryk00714 pisze:moje rozwiązanie jest poprawne. Zgodnie z umową całkujemy względem zmiennych od zewnętrznej strony, czyli po z, po y i po x.
Dopisanie nawiasów powoduje konieczność zamiany \(dxdydz\) na \(dzdydx\) ? To samo zrobiła Kasia, więc pewnie masz rację ale zaskoczyło mnie to . Z czego to wynika ?
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 71
- Rejestracja: 10 lis 2012, 20:10
- Podziękowania: 10 razy
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
Co za bajer... w życiu bym nie pomyślał, że tą całkę trzeba rozwiązać w odwrotnej kolejności niż ten zapis który tam jest ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Wydaje się, że to powinna być wiedza elementarna.. a ja tego oczywiscie nie wiedziałem.
Tylko pytanie, czy te nawiasy które dopisałeś (co zmieniły kolejność całkowania) nie są jakby 'w domyśle' i że faktycznie w pierwszym zapisie one już istniały tylko nie zostały zapisane? W sumie to nie do końca to chyba rozumiem. Ja zawsze myślałem, że jak nie ma tych nawiasów, to jest tak jakby one były - uznawałem to za sprawę oczywistą.
Dzięki za info Patryk
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Wydaje się, że to powinna być wiedza elementarna.. a ja tego oczywiscie nie wiedziałem.
Tylko pytanie, czy te nawiasy które dopisałeś (co zmieniły kolejność całkowania) nie są jakby 'w domyśle' i że faktycznie w pierwszym zapisie one już istniały tylko nie zostały zapisane? W sumie to nie do końca to chyba rozumiem. Ja zawsze myślałem, że jak nie ma tych nawiasów, to jest tak jakby one były - uznawałem to za sprawę oczywistą.
Dzięki za info Patryk
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
ja miałem od zewnątrz - ale właśnie na kliku konkursach był spór o to - studenci z innych uczelni liczyli inaczej przez co wyniki były różne. Przy twierdzeniu Fubiniego na bank miałem liczone od zewnątrz. Skoro wynik w podręczniku Kasi to 4, a przy liczeniu od zewnątrz tak wychodzi to ten podręcznik został napisany wedle tej konwencji ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)