Różniczkowalność funkcji dwóch zmiennych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mmatix
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 09 mar 2013, 17:10
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Różniczkowalność funkcji dwóch zmiennych

Post autor: mmatix »

Zbadać różniczkowalność:

\(f(x,y)= \begin{cases}6 \ , \ (x,y)=(2,0) \\ 3x-2y- \frac{xy^3-2y^3}{ \sqrt{x^2-4x+4+y^2}} \ , \ (x,y) \neq (2,0) \end{cases}\)

Prosiłbym o rozwiązanie
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

trzeba sprawdzic, czy istnieją pochodne cząstkowe ciągłe w \((2,0)\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
aqlec
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 120
Rejestracja: 29 mar 2012, 23:14
Podziękowania: 69 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: aqlec »

ale własnie mam to samo zadanie co podałeś w przykładzie viewtopic.php?f=37&t=5408 i w odpowiedziec mam ze tam nie jest rózniczkowalna. jak licze z definicji to tez mi wychodzi ze nie jest różniczkowlan w 0,0
mmatix
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 09 mar 2013, 17:10
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Post autor: mmatix »

I tylko tyle wystarczy?
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kamil13151 »

Oj Patryk...

Aby sprawdzić różniczkowalność funkcji \(f\) w punkcie \(x\), należy obliczyć jej pochodne cząstkowe w punkcie \(x\) (jeśli nie istnieją, to \(f\) nie jest różniczkowalna w \(x\)), następnie napisać "kandydata" na różniczkę \(L(h)= \sum_{i=1}^{k} h_i \frac{ \partial f}{ \partial x_i}(x)\) i sprawdzić, czy granica z definicji różniczki istnieje i jest równa \(0\).
mmatix
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 09 mar 2013, 17:10
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Re: Różniczkowalność funkcji dwóch zmiennych

Post autor: mmatix »

czyli \(\lim_{(h,k)\to(0,0) } \frac{f(h,k)-f(2,0)-f'(2,0) \begin{bmatrix} h \\k \end{bmatrix} }{ \sqrt{h^2+k^2} }\) i z tego wychodzi ze nie ma granicy, bo wychodzi \(\infty \ i \ - \infty\)wiec nie jest rózniczkowalna, tak?
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

oj rzeczywiscie - cos mi się pomyliło :D usuwam moje posty :P
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: Różniczkowalność funkcji dwóch zmiennych

Post autor: octahedron »

mmatix pisze:... czyli \(\lim_{(h,k)\to(0,0) } \frac{f(h,k)-f(2,0)-f'(2,0) \begin{bmatrix} h \\k \end{bmatrix} }{ \sqrt{h^2+k^2}}\)...
Powinno być:

\(\lim_{(h,k)\to(0,0) } \frac{f(2+h,k)-...}{ \sqrt{h^2+k^2}}\)

i wtedy wyjdzie, że jest różniczkowalna
ODPOWIEDZ