Granica sup

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Granica sup

Post autor: Dexous »

Jak wyznaczyc sup granicy \(\lim_{n\to \infty } 5 - 3sin(\frac{\pi n}{3})\) ?
W ksiazce mam podane zeby zbadac 4 podane tam ciagu takie jak \(6n-5, 3n, 6n-2,6n-4,6n-1\) tylko nie wiem skad sie to bierze.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

A jakie wartości może przyjmować \(\sin\(\frac{n\pi}{3}\)\) ?
ODPOWIEDZ