funkcje trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

funkcje trygonometryczne

Post autor: xxmarcia17xx »

Oblicz wartość wyrażenia

sin10 * cos 20 +cos10 * sin20 przez cos19 * cos11 - sin19 * sin 11

Podane wartości są w stopniach.
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

funkcja trygonometryczna

Post autor: xxmarcia17xx »

Sprawdź, czy prawdziwa jest następująca tożsamość i podaj konieczne założenia: sin2alfa\ 1+cos2alfa * cos alfa\ 1+cos alfa = tg 1\2alfa
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

funkcja trygonometryczna

Post autor: xxmarcia17xx »

a) Wyznacz zbiór wartości funkcji y=cosx+sinx-2 x należy do liczb rzeczywistych
b) Narysuj wykres funkcji: y=2sin(1\2x - pi\6) x należy (-2pi, 2pi)
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

funkcja trygonometryczna

Post autor: xxmarcia17xx »

Rozwiąż równanie: sin3x+sinx=4cos^3 x
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

funkcja trygonometryczna

Post autor: xxmarcia17xx »

Oblicz sin(2alfa + 5\4pi) jeśli tgalfa=2\3 i alfa nalezy (pi, 3\2pi)
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

funkcja trygonometryczna

Post autor: xxmarcia17xx »

Rozwiąż równania:
a) 2cos^3x+cos3x-1=0
b) sin2x=cosx-cos3x
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

funkcja trygonometryczna

Post autor: xxmarcia17xx »

Wykaż, że
sin10 * sin30 * sin50 * sin70=1\16
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

funkcja trygonometryczna

Post autor: xxmarcia17xx »

Oblicz:

(1+tgalfa)(1+tgbeta), jeśli alfa+beta=pi\4
ODPOWIEDZ