BArdzo prosze o wasza pomoc.
1.Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} losujemy jedna liczbe. Niech A oznacza zdarzenie,ze wylosowano liczbe podzielna przez3 B-zd.,ze wylosowona liczbe dwucyfrowa,C-zd,ze wylosowano liczbe pierwsza,D-zd,ze wylosowano liczbe bedaca kwadratem pewnej liczby calkowitej .wskaz pary zdarzen wykluczajacych sie
2.Ze zbiory tych samych liczn co w zad1 losujemy jednoczesnie dwie liczby.Niech A oznacza zdarzenie,ze obie wylosowane liczby sa parzyste,B-zd,ze iloczyn wylosowanych licz jest nieparzysty, C-zd,ze dokladnie jedna z wylosowanych liczb jest parzysta.Zbadaj czy zdarzenia A,B i C wykluczaja sie parami
3.Rzucamy dwukrotnie kostke do gry. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen A-dwukrotnie,wypadla parzysta liczba oczek B-suma wyrzuconych oczek jest wieksza od 9 C-wartosc bezwzgledna roznicy wyrzuconych oczek wynosi 2
4.Z talii 52 kart w sposob losowy wyjmujemy trzy karty Jakie jest prawdopodobienstwo zdarzenia takiego,ze wylosujemy a) same b) tylko karty kolory czerwonego c)dane figury d)asa,krola i karte nizsza od osemki
5.Mamy dwie urny z kulami.W pierwszej urnie jest 5 kul bialych,4czarne i 3 zielone.W drugiej urnie jest 6kul bialych,3 czarne i 1 niebieska.Losujemy po jednej kuli z kazdej urny.Jakie jest prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na tym,ze wylosujemy dwie kule tego samego koloru?
Prawdopodobienstwo z wykorzystaniem zbiorow i nie tylko
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wszystkich możliwości jest \({52\choose3}\).
a) nie dokończyłeś treści
b)
możliwości wylosowania 3 czerwonych kart jest \({26\choose3}\\
P(A)=\frac{{26\choose3}}{{52\choose3}}=\frac{6}{51}\)
c) dane figury... (?)
d)
\(P(A)=\frac{{4\choose1}\cdot{4\choose1}\cdot{24\choose1}}{{52\choose3}}=\frac{576}{32487}\)
5.
\(P(A)=\frac{5}{12}\cdot\frac{6}{10}+\frac{4}{12}\cdot\frac{3}{10}=\frac{7}{20}\)
a) nie dokończyłeś treści
b)
możliwości wylosowania 3 czerwonych kart jest \({26\choose3}\\
P(A)=\frac{{26\choose3}}{{52\choose3}}=\frac{6}{51}\)
c) dane figury... (?)
d)
\(P(A)=\frac{{4\choose1}\cdot{4\choose1}\cdot{24\choose1}}{{52\choose3}}=\frac{576}{32487}\)
5.
\(P(A)=\frac{5}{12}\cdot\frac{6}{10}+\frac{4}{12}\cdot\frac{3}{10}=\frac{7}{20}\)