zmienna losowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
miska001
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 89
Rejestracja: 14 paź 2011, 13:10
Podziękowania: 37 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

zmienna losowa

Post autor: miska001 »

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

1. W pudełku jest 10 losow ponumerowanych od 1 do 10. Na los z numerem 1 pada główna wygrana 10 zł, na losy 2 i 3 wygrana pocieszenia 1zł, a za wyciąniecie pozostałych płacimy 2 zł ("wygrywamy 2zl"). Załózmy ze wyciagniecie kazdego z losow jest jednakowo proawdopodobne. Doswiadczenie polega na wyciagnieciu jednego losu. Zmienna losowa X oznacza wartosc wygranej.

2. Koszykarz oddaje 4 rzuty do kosza. Piłka wpada do kosza z prawdopodobienstwem 0,5. Zmiennej losowej X przyjmuje wartosci liczby celnych rzutow do kosza.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: zmienna losowa

Post autor: eresh »

miska001 pisze:
2. Koszykarz oddaje 4 rzuty do kosza. Piłka wpada do kosza z prawdopodobienstwem 0,5. Zmiennej losowej X przyjmuje wartosci liczby celnych rzutow do kosza.
\(P(X=0)={4\choose 0}\cdot 0,5^0\cdot 0,5^4\\
P(X=1)={4\choose 1}\cdot 0,5^1\cdot 0,5^3\\
P(X=2)={4\choose 2}\cdot 0,5^2\cdot 0,5^2\\
P(X=3)={4\choose 3}\cdot 0,5^3\cdot 0,5\\
P(X=4)={4\choose 4}\cdot 0,5^4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: zmienna losowa

Post autor: eresh »

miska001 pisze:Znaleźć rozkład zmiennej losowej

1. W pudełku jest 10 losow ponumerowanych od 1 do 10. Na los z numerem 1 pada główna wygrana 10 zł, na losy 2 i 3 wygrana pocieszenia 1zł, a za wyciąniecie pozostałych płacimy 2 zł ("wygrywamy 2zl"). Załózmy ze wyciagniecie kazdego z losow jest jednakowo proawdopodobne. Doswiadczenie polega na wyciagnieciu jednego losu. Zmienna losowa X oznacza wartosc wygranej.

\(P(X=-2)=\frac{7}{10}\\
P(X=1)=\frac{2}{10}\\
P(X=10)=\frac{1}{10}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ