równanie tyrgonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magolada
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 18 gru 2009, 17:02

równanie tyrgonometryczne

Post autor: magolada »

Obrazek

Pomoże ktoś?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(sin\alpha+sin\beta=2sin{\frac{\alpha+\beta}{2}}cos{\frac{\alpha-\beta}{2}}\)

\(sin3x+sin\ x=2sin2xcos\ x=4sin\ xcos^2\ x\)

\(4sin\ xcos^2\ x=4cos^3x\\cos^2x(sin\ x-cos\ x)=0\\cos^2\ x=0\vee\ sin\ x=cos\ x\)

\(x=\frac{\pi}{2}+k\pi\vee\ x=\frac{\pi}{4}+k\pi\)
magolada
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 18 gru 2009, 17:02

Post autor: magolada »

dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ