ekstremum funkcji dwóch zmiennych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ekstremum funkcji dwóch zmiennych
\(f(x,y)=(x^2-y^2)e^x\).
Dlaczego \(fx'=(2x+x^2-y^2)e^x\), a nie \(2x \cdot e^x\)?
Dlaczego \(fx'=(2x+x^2-y^2)e^x\), a nie \(2x \cdot e^x\)?
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: ekstremum funkcji dwóch zmiennych
mamy tutaj iloczyn funkcji uzależnionych od x-a, zatem
\(\frac{ \partial f}{ \partial x}(x,y)=2xe^x+(x^2-y^2)e^x=e^x(x^2-y^2+2x)\)
\(\frac{ \partial f}{ \partial x}(x,y)=2xe^x+(x^2-y^2)e^x=e^x(x^2-y^2+2x)\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: ekstremum funkcji dwóch zmiennych
\(\frac{ \partial f}{ \partial x}=e^x(x^2-y^2+2x)\)
\(\frac{ \partial ^2f}{ \partial x^2}(x,y)=e^x(x^2-y^2+2x)+e^x(2x+2)=e^x(x^2-y^2+2x+2x+2)=e^x(x^2+4x-y^2+2)\)
\(\frac{ \partial ^2f}{ \partial x^2}(x,y)=e^x(x^2-y^2+2x)+e^x(2x+2)=e^x(x^2-y^2+2x+2x+2)=e^x(x^2+4x-y^2+2)\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
Re: ekstremum funkcji dwóch zmiennych
Jeszcze ekstremum takiej funkcji. Czy dobrze wyznaczyłem pochodne, bo wydaje mi się, że nie.
\(f(x,y)=2xy+ \frac{1}{x+y}
f_x'=2y-y^{-2}
f_y'=2x-x^{-2}\)
\(f(x,y)=2xy+ \frac{1}{x+y}
f_x'=2y-y^{-2}
f_y'=2x-x^{-2}\)
Re: ekstremum funkcji dwóch zmiennych
Czyli pochodne będą wyglądały tak?:
\(f_x'=2y-x^{-2}
f_y'=2x-y^{-2}\)
\(f_x'=2y-x^{-2}
f_y'=2x-y^{-2}\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
no to jedyny punkt stacjonarny to rzecz jasna \(P=(0,0)\)
i teraz hesjan zbudować trzeba - wygląda on tak: \(H= \begin{vmatrix} \frac{ \partial^2f }{ \partial x^2 }& \frac{ \partial^2f }{ \partial y \partial x} \\ \frac{ \partial^2 f }{ \partial x \partial y } & \frac{ \partial^2f }{ \partial y^2 } \end{vmatrix}\)
i teraz hesjan zbudować trzeba - wygląda on tak: \(H= \begin{vmatrix} \frac{ \partial^2f }{ \partial x^2 }& \frac{ \partial^2f }{ \partial y \partial x} \\ \frac{ \partial^2 f }{ \partial x \partial y } & \frac{ \partial^2f }{ \partial y^2 } \end{vmatrix}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
Re: ekstremum funkcji dwóch zmiennych
Idąc dalej:
\(f_{xx}''= \frac{2}{(x+y)^3}
f_{yy}''= \frac{2}{(x+y)^3}
f_{xy}''=2+ \frac{2}{(x+y)^3}\)
Czy dobrze?
\(f_{xx}''= \frac{2}{(x+y)^3}
f_{yy}''= \frac{2}{(x+y)^3}
f_{xy}''=2+ \frac{2}{(x+y)^3}\)
Czy dobrze?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2013, 20:04 przez vadim, łącznie zmieniany 1 raz.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć: