wektory

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Madzik92
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 17 cze 2013, 17:02
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

wektory

Post autor: Madzik92 »

Dane sa wektory u= [3p+1 , 2] oraz v= [3, 2p-1] Dla jakiej wartosci parametru p wektory te sa liniowo zależne?


Proszę o pomoc :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

dwa wektory liniowo zależne znaczy równoległe :D
Madzik92
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 17 cze 2013, 17:02
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Madzik92 »

a już wiem , czyli wyjdzie pierwszy wektor -1 a drugi 7/6
Mash
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 10 lis 2012, 20:10
Podziękowania: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: Mash »

Wyznaczniki służą m.in. do sprawdzania zależności liniowej, dobrze myślę?

\(\begin{vmatrix} 3p+1 & 2 \\ 3 & 2p-1 \end{vmatrix}=0\) wtedy wektory będą liniowo zależne.

radagast, jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić.
Madzik92
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 17 cze 2013, 17:02
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Madzik92 »

tak dobrze myślisz :) wydaje mi się , że tak to ma być
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

tak, to rzeczywiście na jedno wychodzi:
w/g mojego rozumowanie wektory muszą mieć proporcjonalne współrzędne czyli: \(\frac{3p+1}{3}= \frac{2}{2p-1}\)
a w/g Twojego wyznacznik musi się zerować czyli \((3p+1)(2p-1)=6\).
Mash
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 10 lis 2012, 20:10
Podziękowania: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: Mash »

Właśnie to było w sumie do potwierdzenia, bo nie byłem pewien, wiedziałem, że właśnie budując wyznacznik z funkcji i ich pochodnych można sprawdzić czy są liniowo zależne. Ale w sumie do wektorów to nie byłem pewien, chociaż, wydaje się to być logiczne skoro wyznacznik z wektorów ma być polem równoległoboku jaki tworzą.

Dzięki obu Paniom za potwierdzenie :)
Madzik92
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 17 cze 2013, 17:02
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Madzik92 »

Nie ma za co :) ja też dziękuje za potwierdzenie tego czego nie byłam pewna .
ODPOWIEDZ