Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Całka

Post autor: Dexous »

Obliczyc calke
\(\int_{(0,1)}^{(3,2)} ( 4xy^3 - \frac{1}{y} ) dx + ( 6x^2y^2+\frac{x}{y^2}) dy\)
Czy czasem nie jest tak ze tego sie nie da policzyc ? Mam podobne zadanie i sprawdzalo sie ze pole jest potencjalne i mozna liczyc po dowolnej krzywej, ale tutaj pole nie moze byc potencjalne bo obszar nie jest jednospojny ( tzn y = 0 ) nie nalezy do dziedziny. Dobrze mysle ?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(F=\[4xy^3-\frac{1}{y};6x^2y^2+\frac{x}{y^2};0\]
\nabla\times F=\[0;0;0\]\)


zatem pole jest potencjalne, zresztą oba końce krzywej leżą po tej samej stronie prostej \(y=0\), więc to nie przeszkadza.
ODPOWIEDZ