Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
wiolka
- Rozkręcam się

- Posty: 70
- Rejestracja: 05 wrz 2009, 22:26
Post
autor: wiolka » 18 gru 2009, 13:34
rowerzysta przejechał pierwsze 5 km ze średnią prędkością 20 km/h, a następnie 12 km ze średniąprędkością16km/h.
jak długo jechał rowerzysta?
-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 18 gru 2009, 15:34
\(v=\frac{s}{t}
t=\frac{s}{v}\)
\(t=t_1+t_2
t=\frac{s_1}{v_1}+\frac{s_2}{v_2}=\frac{5km}{20\frac{km}{h}}+\frac{12km}{16\frac{km}{h}}=\frac{1}{4}h+\frac{3}{4}h=1h\)