Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
Dexous
- Stały bywalec
![Stały bywalec Stały bywalec](./images/ranks/rank7.gif)
- Posty: 571
- Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
- Podziękowania: 388 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Post
autor: Dexous »
Jak obliczyc taka granice ?
\(\lim_{n\to \infty } \frac{ln^{100}n}{n}\)
-
octahedron
- Expert
![Expert Expert](./images/ranks/rank11.gif)
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Post
autor: octahedron »
\(\lim_{n\to\infty}\frac{\ln^{100}n}{n}=\lim_{n\to\infty}\(\frac{\ln n}{\sqrt[100]{n}}\)^{100}=\lim_{n\to\infty}\(100\cdot\frac{\ln\sqrt[100]{n}}{\sqrt[100]{n}}\)^{100}=(100\cdot 0)^{100}=0\)