proste zadanie z siłą bezwładnosci i tarciem.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
batmanek11
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 cze 2013, 08:46
Płeć:

proste zadanie z siłą bezwładnosci i tarciem.

Post autor: batmanek11 »

zadanie:
dwa ciala ustawione jedno na drugim. na dolne cialo(o masie M) zaczynamy dzialac sila F tak, że cialo porusza sie ruchem ze stalym przyspieszeniem. wspolczynnik tarcia miedzy cialami oraz miedzy pierwszym cialem a podlozem wynosi f. jaką maksymalną wartosc moze miec siła F aby ciało na górze(masa m) pozostało w spoczynku?

moje rozwiązanie:
F-fMg=Ma
F=Ma+fMg
na cialo gorne dziala sila bezwladnosci i tarcie i te sily w skrajnym przypadku są równe.
ma=fmg
a=fg
ostatecznie:
F=2fMg

chciałbym, żeby ktoś znalazł mi błąd w moim rozumowaniu ponieważ własnie dostałem wyniki kolokwium, z którego wynika, że to w cale nie jest tak jak mi się wydawało;p
ODPOWIEDZ