Prawdopodobieństwo zad.5 Bal PILNE !
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1057
- Rejestracja: 05 sty 2011, 15:57
- Lokalizacja: Łowicz
- Podziękowania: 609 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Prawdopodobieństwo zad.5 Bal PILNE !
W loterii fantowej zorganizowanej na balu szansa wygranej jest równa p, przegranej q, przy czym p+q<1, a z prawdopodobieństwem r wyciągamy los "graj dalej", który wrzucamy z powrotem do urny i dokonujemy ponownego losowania. Jakie jest prawdopodobieństwo wygranej?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wygrana za pierwszym razem z prawdopodobieństwem p
Wygrana w drugim losowaniu ma prawdopodobieństwo rp
Wygrana w trzecim losowaniu ma prawdopodobieństwo \(r^2p\)
w trzecim \(r^3p\) itd.
To możesz pokazać po narysowaniu drzewka,w którym na każdym piętrze będą 3 gałązki z prawdopodobieństwami
p , q , r.Pod trzecią gałązką powtarza się układ jak w pierwszym losowaniu...
Wygrana w drugim losowaniu ma prawdopodobieństwo rp
Wygrana w trzecim losowaniu ma prawdopodobieństwo \(r^2p\)
w trzecim \(r^3p\) itd.
To możesz pokazać po narysowaniu drzewka,w którym na każdym piętrze będą 3 gałązki z prawdopodobieństwami
p , q , r.Pod trzecią gałązką powtarza się układ jak w pierwszym losowaniu...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Fachowiec
- Posty: 1057
- Rejestracja: 05 sty 2011, 15:57
- Lokalizacja: Łowicz
- Podziękowania: 609 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Prawdopodobieństwo zad.5 Bal PILNE !
p-wygrana, q-przegrana, n-szansa
\(\Omega= \left\{p,rp,rrp,rrrp, ... \right\} \cup A\), gdzie A- nigdy nie wyciągniemy
\(P(1)=p\\P(2)=rp\\P(3)=r^2p\\......\\P(k)=pr^{k-1}\\P(X \le k)=P(1)+P(2)+...+P(k)= \sum_{k=0}^{n}pr^{k-1}=np \sum_{k=1}^{n}r^{k-1}=np \sum_{k=0}^{n}r^k=np \frac{1}{1-r}= \frac{np}{1-r}\)
Poprawnie?
\(\Omega= \left\{p,rp,rrp,rrrp, ... \right\} \cup A\), gdzie A- nigdy nie wyciągniemy
\(P(1)=p\\P(2)=rp\\P(3)=r^2p\\......\\P(k)=pr^{k-1}\\P(X \le k)=P(1)+P(2)+...+P(k)= \sum_{k=0}^{n}pr^{k-1}=np \sum_{k=1}^{n}r^{k-1}=np \sum_{k=0}^{n}r^k=np \frac{1}{1-r}= \frac{np}{1-r}\)
Poprawnie?
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: