Pola i objętości

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hubertus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 gru 2009, 18:30

Pola i objętości

Post autor: Hubertus »

Witam

Mam takie 3 zadanka do których nie zbyt wiem jak się zabrać:

1. Oblicz pole i obwód trójkąta ABC, jeśli A = (-1;-2), B = (3;4), C = (2;-3).

2. Oblicz pole i obwód prostokąta o stosunku boków 2:3 i przekątnej długości 26 (pierwiatek).

3. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia przekątnej do płaszczyzny podstawy
wynosi 30(Stopni), a krawędź boczna 8 cm. Oblicz pole i objętość bryły.

Dzięki za wszelką pomoc
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Zadanie 2
boki prostokąta to 2a i 3a
trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 2a i 3a i przeciwprostokątnej 26^0,5
(26^0,5)^2=4a^2+9a^2=13a^2
a=2^0,5

P = 2a *3a = 6a^2 = 12
O= 2(2a+3a)=10a=10*2^0,5
ODPOWIEDZ