Ciąg liceum

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2009, 22:26

Ciąg liceum

Post autor: wiolka »

Ciąg (a na dole małe n) jest określony wzorem: a na dole małe n =(-1) na górze małe n-1 x (2-n do kwadratu).
wówczas:
a) a na dole małe 6 >34
b) a na dole małe 6 < 0
c) a na dole małe 6 <36
d) a na dole małe 6 = -34

mam nadzieję że się nie pogubicie,i wiecie o co chodzi mi

tam gdzie jest =(-1) jest tylko małe n-1 na górze a to x (2- n do kwadratu) jest normalnie
greg
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 11 gru 2009, 16:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: greg »

Mamy ciąg \(a_n=(-1)^{n-1}(2-n^2)\) (o ile dobrze odczytałem). Liczymy
\(a_6=(-1)^{6-1}(2-6^2)=(-1)^5(2-36)=-1\cdot (-34)=34\)
Więc poprawną odpowiedzią jest c
wiolka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2009, 22:26

Post autor: wiolka »

ok dzięki , dobrze odczytałeś.pozdrówki
ODPOWIEDZ