Kwadrat
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(a\) - bok danego kwadratu
\(b\) - bok otrzymanego kwadratu
Obliczam skalę podobieństwa kwadratów
Z Pitagorasa
\((\frac{1}{2}a)^2+(\frac{1}{2}a)^2=b^2\)
\(\frac{1}{4}a^2+\frac{1}{4}a^2=b^2\)
\(\frac{1}{2}a^2=b^2\)
\(\frac{1}{2}a^2=b^2\)
\(\frac{a}{b}=\sqrt2\)
\(k=\sqrt2\)
Obliczam pole otrzymanego kwadratu
Stosunek poł figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
\(\frac{P_a}{P_b}=k^2\)
\(\frac{10}{P_b}=(\sqrt2)^2\)
\(\frac{10}{P_b}=2\)
\(P_b=5\)
\(b\) - bok otrzymanego kwadratu
Obliczam skalę podobieństwa kwadratów
Z Pitagorasa
\((\frac{1}{2}a)^2+(\frac{1}{2}a)^2=b^2\)
\(\frac{1}{4}a^2+\frac{1}{4}a^2=b^2\)
\(\frac{1}{2}a^2=b^2\)
\(\frac{1}{2}a^2=b^2\)
\(\frac{a}{b}=\sqrt2\)
\(k=\sqrt2\)
Obliczam pole otrzymanego kwadratu
Stosunek poł figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
\(\frac{P_a}{P_b}=k^2\)
\(\frac{10}{P_b}=(\sqrt2)^2\)
\(\frac{10}{P_b}=2\)
\(P_b=5\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(a\) - bok rombu
\(h\) - wysokość rombu
\(e=6\) - przekątna rombu
\(f=8\) - przekątna rombu
\(\{\frac{ef}{2}=ah\\ (\frac{1}{2}e)^2+(\frac{1}{2}f)^2=a^2\)
\(\{\frac{6\cdot8}{2}=ah\\ 3^2+4^2=a^2\)
Musisz rozwiązać ten układ równań
\(h\) - wysokość rombu
\(e=6\) - przekątna rombu
\(f=8\) - przekątna rombu
\(\{\frac{ef}{2}=ah\\ (\frac{1}{2}e)^2+(\frac{1}{2}f)^2=a^2\)
\(\{\frac{6\cdot8}{2}=ah\\ 3^2+4^2=a^2\)
Musisz rozwiązać ten układ równań
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.