Trójkąt równoramienny - uzasadnij

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dwukropek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 04 lis 2009, 15:18
Podziękowania: 1 raz

Trójkąt równoramienny - uzasadnij

Post autor: dwukropek »

Dla kątów \(\alpha\), \(\beta\), \(\gamma\) trójkąta ABC zachodzi związek \(\frac {sin\alpha} {sin\beta}=2cos\gamma\). Uzasadnij, że trójkąt ABC jest równoramienny.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Z twierdzenia sinusów
\(\frac{a}{sin\alpha}=\frac{b}{sin\beta}\)
\(\frac{sin\alpha}{sin\beta}=\frac{a}{b}\)

Z twierdzenia cosinusów
\(c^2=a^2+b^2-2abcos\gamma\)
\(2cos\gamma=\frac{a^2+b^2-c^2}{ab}\)

stąd
\(\frac{a}{b}=\frac{a^2+b^2-c^2}{ab}\)
\(\frac{a^2}{ab}=\frac{a^2+b^2-c^2}{ab}\)
\(a^2=a^2+b^2-c^2\)
\(b^2=c^2\)
\(b=c\)

Trójkąt jest równoramienny
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ