Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
kar_p
- Czasem tu bywam
- Posty: 92
- Rejestracja: 13 sty 2013, 20:04
- Podziękowania: 24 razy
- Płeć:
Post
autor: kar_p »
stosując algorytm Euklidesa znajdź d = NWD (a,b) oraz liczby całkowite x i y takie, ze
d=ax + by, jezeli a = 1260
b = 462
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
\(1260=2\cdot462+336\\462=336+126\\336=2\cdot126+84\\126=84+42\\84=2\cdot42+0\)
\(NWD(1269,\ 462)=42\)
\(42=126-84=126-(336-2\cdot126)=3\cdot126-336=3(462-336)-336=3\cdot462-4\cdot336=\\=3\cdot462-4(1260-2\cdot462)=11\cdot462-4\cdot1260\)
\(42=-4\cdot1260+11\cdot462\)