NWD i NWW

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kar_p
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 92
Rejestracja: 13 sty 2013, 20:04
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

NWD i NWW

Post autor: kar_p »

Rozkładajac na czynniki pierwsze liczby a i b
wyznacz NWD(a,b) oraz NWW(a,b) jesli a= 630
b= 231
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

\(630=2\cdot 3^2 \cdot 5\cdot 7
231=3\cdot 7\cdot 11
NWD(630,231)=21
NWW(630,231)=231 \cdot 2\cdot 3\cdot 5=2310\cdot 3=6930\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ