Dwumian Newtona

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thegame92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 28 paź 2010, 17:45
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Dwumian Newtona

Post autor: thegame92 »

Oblicz :

\(\sum_{k=0}^{n-1}{n \choose k}\) \(3^{k}\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\sum_{k=0}^{n-1}{n \choose k}3^k=\sum_{k=0}^{n}{n \choose k}3^k-3^n=\sum_{k=0}^{n}{n \choose k}3^k\cdot 1^{n-k}-3^n=(3+1)^n-3^n=4^n-3^n\)
ODPOWIEDZ