Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2009, 22:26

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: wiolka »

Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy równej 2 cm wynosi 56cm kwadratowych. Ile wynosi objętość graniastosłupa?
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

\(P_{pc} = 2\cdot P_{P} + 4 \cdot P_{b} = 2 \cdot a^2 + 4\cdot a \cdot H\)

\(56 = 2\cdot 2^2 + 4\cdot 2 \cdot H\)

\(56 = 8 + 8H\)

\(8H = 48\)

\(H = 6\)


\(V=P_{p} \cdot H = 2^2 \cdot 6 = 24 \ cm^3\)
wiolka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2009, 22:26

Post autor: wiolka »

ok
ODPOWIEDZ