Znalezc wszystkie liczby całkowite, kongruencje

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaszlok
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 mar 2013, 11:53
Podziękowania: 34 razy

Znalezc wszystkie liczby całkowite, kongruencje

Post autor: kaszlok »

Witajcie,

jak mam takie polecenie:
Znalesc wszystkie liczby calkowite x takie, ze
x≡5(mod 7) 62x≡102(mod 144)

to jak powiedzmy wyjdzie mi wynik x≡1(mod 25) to napisac, ze sa to liczby x=25k+1 gdzie K NALEŻY DO... ?
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Re: Znalezc wszystkie liczby całkowite, kongruencje

Post autor: patryk00714 »

z definicji kongruencji mamy:

\(7 | x-5 \Leftrightarrow (x-5)=7k \Leftrightarrow x=7k+5 \;\;\;\ k \in \mathbb{Z}\)

drugie podobnie
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
kaszlok
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 mar 2013, 11:53
Podziękowania: 34 razy

Post autor: kaszlok »

Trochę mnie nie zrozumiales, bo ja wiem jak rozwiazac ten uklad rownan kongruencji, mi już chodzi o koncowy wynik czyli powiedzmy, ze wyszlo te x≡1(mod 25) to jak to zapisac czy moze zostawic tak?


A gdyby były takie same dane (i ten sam wynik) a polecenie takie:

"Znalezc najmniejsza liczbe calkowita nieujemna x taka, ze" ?

to jak wtedy zaprezentowac ten wynik ?
Ostatnio zmieniony 04 cze 2013, 21:12 przez kaszlok, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

no to szukas takiego \(k \in \mathbb{Z}\), aby otrzymać jak najmniejszą wartość całkowitą nieujemną.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
kaszlok
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 mar 2013, 11:53
Podziękowania: 34 razy

Post autor: kaszlok »

na chybił trafił ?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Jak na chybił trafił? To przecież widać na oko:
\(x=7k+5\quad\Rightarrow\quad k=0\quad\Rightarrow\quad x_{min}=5\)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

nie na chybił trafił jak masz postać 25k+1 to przecież widać że dla k=0 masz najmniejszą liczbę nieujemną całkowitą.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ