1.zadanie
Sprawdź czy istnieje trójkąt o bokach:
13cm;50mm;0,12m
2.zadanie
Oblicz pole trójkąta,gdy dwa jego boki mają długość 10cm,12cm,a kąt między nimi 60 stopni
3.zadanie
Dany jest trójkąt o bokach 3,4,5 oblicz:
a) pole trójkąta
b)promień okręgu wpisanego w trójkąt
c)promień okręgu opisanego na trójkąt
Zadania HELP
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 04 cze 2013, 17:53
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9863 razy
- Płeć:
2.
Narysuj trójkąt ABC, w którym
\(|AB|=12cm\\|AC|=10cm\\|\angle CAB|=60^0\)
Poprowadź wysokość CD na bok AB.
Trójkąt ACD to trójkąt prostokątny o kącie \(60^0\), czyli połowa trójkąta równobocznego.
AC to bok trójkąta równobocznego, a CD to jego wysokość, czyli
\(|CD|=\frac{10\sqrt{3}}{2}=5\sqrt{3}cm\)
\(P_{ABC}=\frac{1}{2}\cdot12\cdot5\sqrt{3}=30\sqrt{3}cm^2\)
Narysuj trójkąt ABC, w którym
\(|AB|=12cm\\|AC|=10cm\\|\angle CAB|=60^0\)
Poprowadź wysokość CD na bok AB.
Trójkąt ACD to trójkąt prostokątny o kącie \(60^0\), czyli połowa trójkąta równobocznego.
AC to bok trójkąta równobocznego, a CD to jego wysokość, czyli
\(|CD|=\frac{10\sqrt{3}}{2}=5\sqrt{3}cm\)
\(P_{ABC}=\frac{1}{2}\cdot12\cdot5\sqrt{3}=30\sqrt{3}cm^2\)
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9863 razy
- Płeć: