Pitagoras
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Pitagoras
\(a=4\sqrt{2}\\
b+c=8\\
b=8-c\\
a^2+b^2=c^2\\
(4\sqrt{2})^2+(8-c)^2=c^2\\
32+64-16c+c^2=c^2\\
-16c+96=0\\
c=6\\
b=8-6=2\\
P=\frac{1}{2}\cdot 2\cdot 4\sqrt{2}=4\sqrt{2}\)
b+c=8\\
b=8-c\\
a^2+b^2=c^2\\
(4\sqrt{2})^2+(8-c)^2=c^2\\
32+64-16c+c^2=c^2\\
-16c+96=0\\
c=6\\
b=8-6=2\\
P=\frac{1}{2}\cdot 2\cdot 4\sqrt{2}=4\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)