Bardzo pilnie potrzebuję aby ktoś pomógł mi w rozwiązaniu tych zadań:
1)Liczby 2,a,b,c,d,-24 tworzą ciąg arytmetyczny.Znajdź liczby a,b,c,d.
2)W pewnym ciągu arytmetycznym wyraz dziesiąty jest liczbą 2 razy większą niż wyraz piąty i zarazem liczbą o 2 mniejszą od wyrazu piętnastego.Znajdź pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
Ciągi!!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
\(a_1=2\\a_6=-24\\a_6=a_1+5r\\2+5r=-24\\5r=-26\\r=-\frac{26}{5}=-5,2\\a=a_2=a_1+r=2-5,2=-3,2\\b=a_3=a_1+2r=2-10,4=-8,4\\c=a_4=a_1+3r=2-15,6=-13,6\\d=a_5-a_1+4r=2-20,8=-18,8\).
2.
\(a_1=a\\a_{10}=a_1+9r=a+9r\\a_5=a_1+4r=a+4r\\a_{15}=a_1+14r=a+14r\\\begin{cases}a+9r=2(a+4r)\\a+9r=a+14r-2\end{cases}\\\begin{cases}a=r\\5r=2\end{cases}\\\begin{cases}r=\frac{5}{2}\\a=\frac{5}{2}\end{cases}\)
\(a_1=2,5\\r=2,5\)
\(a_1=2\\a_6=-24\\a_6=a_1+5r\\2+5r=-24\\5r=-26\\r=-\frac{26}{5}=-5,2\\a=a_2=a_1+r=2-5,2=-3,2\\b=a_3=a_1+2r=2-10,4=-8,4\\c=a_4=a_1+3r=2-15,6=-13,6\\d=a_5-a_1+4r=2-20,8=-18,8\).
2.
\(a_1=a\\a_{10}=a_1+9r=a+9r\\a_5=a_1+4r=a+4r\\a_{15}=a_1+14r=a+14r\\\begin{cases}a+9r=2(a+4r)\\a+9r=a+14r-2\end{cases}\\\begin{cases}a=r\\5r=2\end{cases}\\\begin{cases}r=\frac{5}{2}\\a=\frac{5}{2}\end{cases}\)
\(a_1=2,5\\r=2,5\)