kody cyfr

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kar_p
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 92
Rejestracja: 13 sty 2013, 20:04
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

kody cyfr

Post autor: kar_p »

a- ile czterocyfrowych kodow da sie ulozyc z cyfr 1,2,3,4 tak aby zadna cyfra sie nie powtorzyla ?
b- ile sposrod tych kodow jest liczbami parzystmi ?
c- ile sposrod tych kodos jest liczbami wiekszymi od 3000 ?
d- ile jest takich kodow, w ktorym przynajmniej jedna cyfra sie powtarza?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: kody cyfr

Post autor: eresh »

kar_p pisze:a- ile czterocyfrowych kodow da sie ulozyc z cyfr 1,2,3,4 tak aby zadna cyfra sie nie powtorzyla ?
\(4\cdot 3\cdot 2\cdot 1=4!\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: kody cyfr

Post autor: eresh »

kar_p pisze:a- ile czterocyfrowych kodow da sie ulozyc z cyfr 1,2,3,4 tak aby zadna cyfra sie nie powtorzyla ?
b- ile sposrod tych kodow jest liczbami parzystmi ?
\(2\cdot 3\cdot 2\cdot 1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: kody cyfr

Post autor: eresh »

kar_p pisze:a- ile czterocyfrowych kodow da sie ulozyc z cyfr 1,2,3,4 tak aby zadna cyfra sie nie powtorzyla ?

c- ile sposrod tych kodos jest liczbami wiekszymi od 3000 ?
\(2\cdot 3\cdot 2\cdot 1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: kody cyfr

Post autor: eresh »

kar_p pisze:a- ile czterocyfrowych kodow da sie ulozyc z cyfr 1,2,3,4 tak aby zadna cyfra sie nie powtorzyla ?

d- ile jest takich kodow, w ktorym przynajmniej jedna cyfra sie powtarza?
\(4^4-4!\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ