cyfry ...

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kar_p
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 92
Rejestracja: 13 sty 2013, 20:04
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

cyfry ...

Post autor: kar_p »

a)
ile czterocyfriwych liczb mozna utworzyc z cyfr 1,2,3,4,5,6 ?

b) ile sposrod tych liczb jest parzysta ?

c) ile sposrod tych liczb jest wiekszych od 2000 ?

d)ile wsrod nich jest takich liczb w ktorych zadna cyfra sie nie powtarza ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: cyfry ...

Post autor: eresh »

kar_p pisze:a)
ile czterocyfriwych liczb mozna utworzyc z cyfr 1,2,3,4,5,6 ?

\(6\cdot 6\cdot 6\cdot 6=6^4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: cyfry ...

Post autor: eresh »

kar_p pisze:a)
ile czterocyfriwych liczb mozna utworzyc z cyfr 1,2,3,4,5,6 ?

b) ile sposrod tych liczb jest parzysta ?
\(6\cdot 6\cdot 6\cdot 3=6^3\cdot 3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: cyfry ...

Post autor: eresh »

kar_p pisze:a)
ile czterocyfriwych liczb mozna utworzyc z cyfr 1,2,3,4,5,6 ?


c) ile sposrod tych liczb jest wiekszych od 2000 ?

\(5\cdot 6\cdot 6\cdot 6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: cyfry ...

Post autor: eresh »

kar_p pisze:a)
ile czterocyfriwych liczb mozna utworzyc z cyfr 1,2,3,4,5,6 ?



d)ile wsrod nich jest takich liczb w ktorych zadna cyfra sie nie powtarza ?
\(6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ