definicje rekurencyjne ciagow

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kar_p
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 92
Rejestracja: 13 sty 2013, 20:04
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

definicje rekurencyjne ciagow

Post autor: kar_p »

podaj definicje rekurencyjne ciagow:
a-

\(0,4,8,12,16,20,24...;\)


b-

\(2,2^2,(2^2)^2, ((2^2)^2)^2,..;\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a-

\(0,4,8,12,16,20,24...;\)



\(\begin{cases}a_1=0\\a_{n+1}=a_n+4 \end{cases}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

b-

\(2,2^2,(2^2)^2, ((2^2)^2)^2,..;\)




\(\begin{cases} b_1=2\\b_{n+1}=b_n^2\end{cases}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

zabaczmy czego się nauczyłaś. Teraz zadanie dla Ciebie:
podaj definicję rekurencyjną ciągów
a) \(1,4,7,10,13,.........\)
b) \(1,3,9,27,81,......\)
ODPOWIEDZ