Wyznaczyć funkcję tworzącą (generującą)

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaszlok
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 mar 2013, 11:53
Podziękowania: 34 razy

Wyznaczyć funkcję tworzącą (generującą)

Post autor: kaszlok »

\(a_{n+3} -3a_{n+2}+4a_n=0\)

Jak tego dokonać? Nie wiem na ten temat nic :<
kaszlok
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 mar 2013, 11:53
Podziękowania: 34 razy

Post autor: kaszlok »

nie za bardzo są informacje
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
kaszlok
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 mar 2013, 11:53
Podziękowania: 34 razy

Post autor: kaszlok »

Czysta teoria to jest, ale to jeszcze trzeba zrozumieć, a ja wolę na przykładach na takim ciągu jaki ja mam, o to mi chodziło ;-)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Przykłady też są. Link nr 3
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
kaszlok
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 mar 2013, 11:53
Podziękowania: 34 razy

Re: Wyznaczyć funkcję tworzącą (generującą)

Post autor: kaszlok »

Dobra, powiedzmy, że mamy taki ciąg:

\(a_{n+3}-6a_{n+2}+12a_{n+1}-8a_n=n\) , \(a_0=0, a_1=0, a_2=-1\)

Doszedłem do momentu:

m=n+3

\(\sum_{m=3}^{ \infty } a_m T^m - 6\sum_{m=2}^{ \infty } a_m T^{m+1} + 12 \sum_{m=1}^{ \infty } a_m T^{m+2} - 8\sum_{m=0}^{ \infty } a_m T^{m+3} = \sum_{m=0}^{ \infty } m T^{m+3}\)

Co dalej ?
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Osobiście nie znam się na tym zbytnio (dopiero się uczę :P), ale raczej powinniśmy mieć ciąg którego wyznaczamy funkcję tworzącą. Ty na razie masz równanie rekurencyjne.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
kaszlok
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 mar 2013, 11:53
Podziękowania: 34 razy

Post autor: kaszlok »

Tyle to ja wiem, że coś powinno być :D
kaszlok
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 mar 2013, 11:53
Podziękowania: 34 razy

Post autor: kaszlok »

Chyba za trudne rzeczy dałem...
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

przecież tam jest całe rozwiązanie...
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
kaszlok
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 mar 2013, 11:53
Podziękowania: 34 razy

Post autor: kaszlok »

To co ja podałem to nie jest całe rozwiązanie przecież, potem sie jeszcze rozpisuje tylko nie wiem według jakiego wzoru, ma ktoś taki wzór?

Coś na zasadzie 1/(1-t)^x+1
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(a_{n+3}-6a_{n+2}+12a_{n+1}-8a_n=n
\sum_{n=0}^\infty a_{n+3}x^n-6\sum_{n=0}^\infty a_{n+2}x^n+12\sum_{n=0}^\infty a_{n+1}x^n-8\sum_{n=0}^\infty a_nx^n=\sum_{n=0}^\infty nx^n
\sum_{n=0}^\infty a_{n+3}x^{n+3}-6x\sum_{n=0}^\infty a_{n+2}x^{n+2}+12x^2\sum_{n=0}^\infty a_{n+1}x^{n+1}-8x^3\sum_{n=0}^\infty a_nx^n=x^4\sum_{n=1}^\infty nx^{n-1}
\sum_{n=3}^\infty a_nx^n-6x\sum_{n=2}^\infty a_nx^n+12x^2\sum_{n=1}^\infty a_nx^n-8x^3\sum_{n=0}^\infty a_nx^n=x^4\(\sum_{n=1}^\infty x^n\)'
\sum_{n=0}^\infty a_nx^n-6x\sum_{n=0}^\infty a_nx^n+12x^2\sum_{n=0}^\infty a_nx^n-8x^3\sum_{n=0}^\infty a_nx^n=
=(a_0+a_1x+a_2x^2+6a_0x+6a_1x^2+12a_0x^2)+x^4\(\frac{x}{1-x}\)'
(1-6x+12x^2-8x^3)\sum_{n=0}^\infty a_nx^n=-x^2+\frac{x^4}{(1-x)^2}
\sum_{n=0}^\infty a_nx^n=-\frac{x^2}{(1-x)^2(1-2x)^2}=-\frac{4}{2x-1}-\frac{1}{(2x-1)^2}+\frac{2}{x-1}-\frac{1}{(x-1)^2}=\frac{4}{1-2x}-\(\frac{1}{2(1-2x)}\)'-\frac{2}{1-x}-\(\frac{1}{1-x}\)'=
=4\sum_{n=0}^\infty (2x)^n-\frac{1}{2}\(\sum_{n=0}^\infty (2x)^n\)'-2\sum_{n=0}^\infty x^n-\(\sum_{n=0}^\infty x^n\)'=
=\sum_{n=0}^\infty 2^{n+2}x^n-\sum_{n=1}^\infty n2^{n-1}x^{n-1}-2\sum_{n=0}^\infty x^n-\sum_{n=1}^\infty nx^{n-1}=
=\sum_{n=0}^\infty 2^{n+2}x^n-\sum_{n=0}^\infty (n+1)2^nx^n-2\sum_{n=0}^\infty x^n-\sum_{n=0}^\infty (n+1)x^n=\sum_{n=0}^\infty \[2^{n+2}-(n+1)2^n-2-(n+1)\]x^n=
=\sum_{n=0}^\infty \[(3-n)2^n-n-3\]x^n
\fbox{a_n=(3-n)2^n-n-3}\)
ODPOWIEDZ