Sigma - (n-1)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alicja_91
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 194
Rejestracja: 19 paź 2011, 13:33
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Sigma - (n-1)

Post autor: alicja_91 »

Zapomniałam już, w jakim celu zmienia się u góry sigmy \(n\) na \(n-1\).

W takim przykładzie można zauważyć, że u góry sigmy zmieniło się z \(n\) na \(n-1\)

\(\mbox{ $ \displaystyle np \sum_{k=1}^{n} \frac{(n-1)!}{(k-1)!(n-k)!} p^{k-1} q^{n-k} = np \sum_{k=0}^{n-1} \frac{(n-1)!}{k!(n-1-k)!} p^{k} q^{n-1-k}}\)

Można też pokazać to na innych przykładach, tak, żebym mogła zrozumieć.

Będę ogromnie wdzięczna za wyjaśnienie.
ODPOWIEDZ