pola całkowite ostrosłupów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pola całkowite ostrosłupów
Oblicz pole całkowite narysowanego ostrosłupa prawidłowego ta czerwona wysokość ma 4 a zaznaczony kąt 45 stopni. Nie stosujcie funkcji trygonometrycznych tylko z twierdzenia pitagorasa. Napiszcie skąd wszystko się wzięło proszę
- Załączniki
-
- cyce.jpg (12.82 KiB) Przejrzano 1310 razy
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: pola całkowite ostrosłupów
\(H=4
\alpha =45
H=R
R=0.5a \sqrt{2}
4= 0.5a \sqrt{2}
8=a \sqrt{2}
a=4 \sqrt{2}
H^2+r^2=h^2
r=0.5a=2 \sqrt{2}
4^2+(2 \sqrt{2})^2=h^2
16+8=h^2
24=h^2
h=2 \sqrt{6}
P=a^2+4 \cdot 0.5ah=32+16 \sqrt{12}=32+32 \sqrt{3}\)
\alpha =45
H=R
R=0.5a \sqrt{2}
4= 0.5a \sqrt{2}
8=a \sqrt{2}
a=4 \sqrt{2}
H^2+r^2=h^2
r=0.5a=2 \sqrt{2}
4^2+(2 \sqrt{2})^2=h^2
16+8=h^2
24=h^2
h=2 \sqrt{6}
P=a^2+4 \cdot 0.5ah=32+16 \sqrt{12}=32+32 \sqrt{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya