Równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Równanie

Post autor: mela1015 »

Wyznacz kolejno każdą zmienną ze wzoru : \(\frac{mv^2}{2}\) + mgh= c
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

na początek wyznaczymy m
\(\frac{mv^2}{2} + mgh= c\\
m (\frac{v^2}{2}+gh)=c\\
m=\frac{c}{\frac{v^2}{2}+gh} \quad \text{gdzie} \quad \frac{v^2}{2}+gh\neq 0\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

teraz v
\(\frac{mv^2}{2} + mgh= c\\
\frac{mv^2}{2}=c-mgh\\
mv^2=2c-2mgh\\
v^2=\frac{2(c-mgh)}{m} \qquad m=\neq0\\
v=\pm\sqrt{\frac{2(c-mgh)}{m}}\)

Zakładając, że są to wzory z fizyki to prędkość nie może być ujemna - wybieramy ten z plusem.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

teraz g:
\(\frac{mv^2}{2} + mgh= c\\
mgh=c-\frac{mv^2}{2},\qquad m,h\neq 0\\
g=\frac{c-\frac{mv^2}{2}}{mh}\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

i ostatnie h:
\(\frac{mv^2}{2} + mgh= c\\<br />
mgh=c-\frac{mv^2}{2},\qquad m,g\neq 0\\<br />
h=\frac{c-\frac{mv^2}{2}}{mg}\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ