Proszę o sprawdzenie i o pomoc w rozwiązaniu jednego zadania, bo kompletnie nie wiem jak je policzyć:
1. Zmienna X ma rozkład normalny i oznacza ilość jabłek zjedzonych rocznie. Średnia wynosi 140, a wariacja 36. Ile procent ludzi zjada więcej niż 136, a mniej niż 152 jabłka rocznie? Ile wariacja i średnia zmiennej Y, równej -2X+100.
N ~ (140,36)
136<X<152
\(0,11<\frac{X-140}{36}<0,33, a wiec: \\
P( -0,11<\frac{X-140}{36}<0,33) = \\
= \o (0,33)- \o (-0,11) = \\
= \o (0,33) -1 + \o (0,11) =\\
= 0,6293 -1 +0,5478 = 0,18\)
odp. 18 procent ludzi
EX = 140
VarX=36
\(EY = aEX+b = -2*140+100=-40 \\
VarY = a^2 VarX =4*36 =144\)
2 Kowalski pisał sprawdzian, z którego mógł dostać do 80pkt. Średnio uczniowie otrzymywali 30pkt, a wariacja wynosiła 64. Ile procent studentów napisało lepiej niż 24, a gorzej niż 46 pkt, przy założeniu, że rozkład wynikow jest normalny. Ile punktów dostał Kowalski, jeżeli 78% uczniów napisało lepiej od niego?
N~(30,64)
\(24<X<46 \\
-0,09<\frac{X-30}{64}<0,25 \\
P(-0,09<\frac{X-30}{64}<0,25) = \\
= \o (0,25)- \o (-0,09) = \\
\o (0,25) -1 + \o (0,09) = \\
0,5987 - 1 + 0,5359 = 0,1346\)
Odp. 13% miało lepszy wynik
J - wynik Kowalskiego
\(P(X>J) = 0,78 \\
P(X<J) = 0,22 \\
J = x(0,22) = 30 + 64*z(0,22) = 30-64*z(0,78) = 30 -64*0,77 < 0\)
Jeżeli kwantyl wyszedł mi ujemny, to mam przyjąć że wynik jest równy 0?
3. \(f(x) =\begin{cases} \frac{A}{x^4} \ dla |x| \ge 1 \\ 0 \ dla |x| <1 \end{cases}\)
Należy dobrać A, tak by funkcja f(x) była gęstością pewnej zmiennej losowej. Znaleźć i narysować tę dystrybuantę oraz obliczyć P(X>1).
Nie wiem w ogóle jak się za to zabrać, proszę o pomoc
trzy zadania (dustrybuanta i zmienna losowa )
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: trzy zadania (dustrybuanta i zmienna losowa )
3) \(\int_{-\infty}^{\infty}f(x)dx=1\)
skorzystaj z addytywności całki.
skorzystaj z addytywności całki.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: trzy zadania (dustrybuanta i zmienna losowa )
\(\int_{-\infty}^{-1}\frac{A}{x^4}+ \int_{-1}^{1}0dx+ \int_{1}^{+\infty}\frac{A}{x^4}=1\)
dalej masz tak: (sprobuj sam najpierw nim zajrzysz)
dalej masz tak: (sprobuj sam najpierw nim zajrzysz)
Spoiler
\([-\frac{A}{3x^{3}}]^{-1}_{-\infty}+[-\frac{A}{3x^3}]^{\infty}_1=1\)
Spoiler
\(\frac{A}{3}+\frac{A}{3}=1\)
Spoiler
\(A=\frac{3}{2}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
Re: trzy zadania (dustrybuanta i zmienna losowa )
Wyszło mi A = 1.5, czyli dokładnie to co Tobie. ok, a wiec otrzymuję funkcję gęstości f(x), która jest pochodną dystrybuanty tak? więc F(X) =\(\begin{cases} \frac{-2}{9x^3} \ dla |x| \ge 1 \\ x \ dla |x| <1 \end{cases}\) ?