procenty;]

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

procenty;]

Post autor: mela1015 »

W miasteczku Gun City każdy z dorosłych mieszkańców ma co najmniej jednego kolta. Dokładne dane przedstawiono na diagramie:
1 kolt=50%
2 kolty=30%
3 kolty=20%

Wiedząc, że łącznie w Gun City zgromadzono 204 kolty, oblicz, ilu dorosłych mieszkańców liczy to miasteczko?
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

\(\frac{3}{5}x+\frac{6}{10}x+\frac{1}{2}x=204
x=120\)

w miasteczku jest 120 mieszkańców
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

n - iloścć dorosłych mieszkańców

\(1 \cdot 0,5 \cdot n+2 \cdot 0.3 \cdot n+3 \cdot 0.2 \cdot n=204\\1,7 \cdot n=204\\n=120\)
ODPOWIEDZ