zadanie z jabłkami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dorotkaas
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 04 maja 2010, 19:55
Podziękowania: 19 razy

zadanie z jabłkami

Post autor: Dorotkaas »

Zmieszano 2 rodzaje jabłek. Cena jednego rodzaju jabłek byla 2 zł, a innych 4 zł. Dostano 10 kg dwóch rodzajów jabłek, których cena wynosi 2,9 zł za 1 kg. Ile kilogramów każdego rodzaju jabłek jest w koszu?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- ilość jabłek po 2zł
(10-x)- ilość jabłek po 4zł

\(2x+4(10-x)=10\cdot2,9\\2x+40-4x=29\\-2x=-11\\x=5,5\ kg\\10-x=4,5\ kg\)

5,5kg po 2zł i 4,5kg po 4zł
ODPOWIEDZ