Liczba

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
qest52
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 lut 2009, 16:13

Liczba

Post autor: qest52 »

Znajdź liczbę, która po opuszczeniu pierwszej cyfry zmniejszy się 57 razy.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Poszukiwaną liczbę można zapisać jako \(a\cdot10^n+x\), gdzie a - pierwsza cyfra. Z treści zadania:

\(a\cdot10^n+x=57x\\a\cdot10^n=56x\\a\cdot10^n=7\cdot8\cdot\ x\)

Ponieważ żadna potęga liczby 10 nie dzieli się przez 7, cyfra a musi być równa 7. Stąd:

\(10^n=8x\). Najmniejsza potęga liczby 10, dzieląca się przez 8 to 1000.

\(1000=8\cdot125\\x=125\).

Najmniejszą liczbą spełniającą warunek zadania jest więc 7125. Warunek zadania spełnia też każda liczba postaci

\(7125\cdot10^n\), czyli 71250, 712500, 7125000 i t. d.
ODPOWIEDZ