Obliczenia - rozkład

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alicja_91
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 194
Rejestracja: 19 paź 2011, 13:33
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Obliczenia - rozkład

Post autor: alicja_91 »

\(\int_0^{\infty} xf(x)dx = \frac{\lambda^k}{\Gamma(k)}\int_0^{\infty} x^k e^{-\lambda x}dx = \left | \begin{array}{c} y =\lambda x \\ dy = \lambda dy \end{array} \right| = \frac{\lambda^k}{\lambda \Gamma(k)}\int_0^{\infty} \frac{y^p}{\lambda^k} e^{-y}dy = \frac{1}{\lambda \Gamma(k)}\int_0^{\infty} y^p e^{-y}dy = \frac{\Gamma(k+1)}{\lambda \Gamma(k)} = \frac{k}{\lambda}\)

Czy obliczenia są poprawne napisane?
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

wynik masz poprawny :)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
alicja_91
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 194
Rejestracja: 19 paź 2011, 13:33
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Re:

Post autor: alicja_91 »

Przed obliczeniem wiedziałam, jaki jest wynik :) Chodzi mi tylko o obliczenia, czy są ok.?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(2,3)
\int_0^\infty\frac{\lambda^{k+1}}{\Gamma(k+1)}x^ke^{-\lambda x}\,dx=\frac{\lambda^{k+1}}{\Gamma(k+1)}\int_0^\infty x^ke^{-\lambda x}\,dx\)


bo wyrażenie \(\frac{\lambda^{k+1}}{\Gamma(k+1)}\) nie zależy od \(x\), a całość jest równa \(1\), jak wyżej pokazałaś.
ODPOWIEDZ