graniastosłupy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

graniastosłupy

Post autor: heja »

proszę o pomoc:
zad.1)
W prostopadłościanie skośne przekątne dwóch sąsiednich ścian bocznych nachylone są do podstawy pod kątami alfa i beta.
Oblicz cosinus kąta utworzonego przez te przekątne.
zad.2)
Ścianami bocznymi graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego są kwadraty o boku a.
Oblicz pole przekroju płaszczyzną przechodzącą przez krawędż dolnej podstawy i przeciwległą do niej krawędż
podstawy górnej.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

zadanie 2
P = a b
b^2 = a^2 + ((2a pierwiastek z 3)/2)^2=4a^2

P= a 2a=2a^2
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

dziękuję,
proszę jeszcze o pomoc lub jakąś wskazówkę do zad.1)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=4556
Nie jestem jednak pewna czy o ten kąt chodzi.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

wielkie dzięki za podpowiedż - wskazówkę,
spróbuję to "rozgryżć"
pozdrawiam
ODPOWIEDZ