Koła współśrodkowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Roksana
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 23 kwie 2009, 14:37

Koła współśrodkowe

Post autor: Roksana »

Dane są 3 koła współśrodkowe. Promień największego z nich wynosi 12. Oblicz promienie pozostałych kół, jeśli wiadomo że promień drugiego jest dwa razy mniejszy od pierwszego a promień 3 jest dwa razy mniejszy od 2.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(r_1=12
r_2=\frac{1}{2}r_1=\frac{1}{2}\cdot 12=6
r_3=\frac{1}{2}r_2=\frac{1}{2}\cdot 6=3\)
ODPOWIEDZ