Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin766
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 08 maja 2013, 17:22
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

Post autor: marcin766 »

W pierwszym zadaniu miałem zrobione wszystko dobrze oprócz warunku kiedy x jest wieksze badź rowne -4 i mniejsze niż 2,5. Przy tym przypadku nie zamieniłem znaku przy pomnożeniu przez -1 (głupek ze mine... zapomniałem) i wyszło, że x jest mniejszy bądź równy -1.

Dwa pozostałe przypadki mam dobrze policzone, ale końcowy wynik jest inny ze względu na błąd przy tamtym.

Będę miał za to jakieś punkty?
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

mi promien wyszedł 25 xD :P bodajze.
jak zrobiliscie z tym trapezem ?
gitarzysta1993
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 02 gru 2010, 21:58
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Post autor: gitarzysta1993 »

Co myślicie o takim rozwiązaniu prawdopodobieństwa? Założyłem na początku że kolejność nie jest ważna, bo mnożenie jest przemienne, więc moc omegi policzyłem z kombinacji 6 na 4, to dało 15. Teraz jeśli chodzi o sprzyjające zdarzenia rozlozylem 60 na czynniki pierwsze , co pozwoliło mi stwierdzić, że jeśli wypadną liczby oczek: 2,2,3,5 , to iloczyn da 60. A że na początku omegę liczyłem z, założeniem, że kolejność nie jest ważna otrzymuje prawdopodobieństwo P(A) = 1/15.
papryczko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 03 mar 2013, 01:45
Płeć:

Post autor: papryczko »

Obrazek
2b=a+c (opisany na okręgu)
AE=(a-c)/2
H=2r
w trójkącie AED z tw Pitagorasa

Niestety za H podstawiłem r przez nieuwagę no i nie wyszło do końca tak jak miało, no cóż.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 14:06 przez papryczko, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Kolejność jest ważna w tych rzutach kostką.
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
marcin766
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 08 maja 2013, 17:22
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: marcin766 »

Może ktoś odpowiedzieć na moje poprzednie pytanie?
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

Post autor: miodzio1988 »

marcin766 pisze:W pierwszym zadaniu miałem zrobione wszystko dobrze oprócz warunku kiedy x jest wieksze badź rowne -4 i mniejsze niż 2,5. Przy tym przypadku nie zamieniłem znaku przy pomnożeniu przez -1 (głupek ze mine... zapomniałem) i wyszło, że x jest mniejszy bądź równy -1.

Dwa pozostałe przypadki mam dobrze policzone, ale końcowy wynik jest inny ze względu na błąd przy tamtym.

Będę miał za to jakieś punkty?
Wróżka Miodzio mówi, że nie
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
papryczko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 03 mar 2013, 01:45
Płeć:

Post autor: papryczko »

marcin776 - punkty będą pewnie tylko pytanie ile :P A na to dopiero klucz pewnie odpowie.

Jeśli pozostałe obliczenia są dobrze i ta sama zasada/trudność wykonywania obliczeń to może ci tylko 1pkt zabiorą. A mogą też zzerować więc nie wiadomo.
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

a ja zrobilem tak
bo było zadanie
liczba 6-cyfrowa
gdzie dokladnie 3 cyfry "0"
i dokladnie jedna cyfra " 5"
wiec 1 sytuacja:
5 nie znajduje sie na poczatku mamy
- - - - - -

wybieramy 5 , na 1 z 5 miejsc : 5

wybieramy 3 cyfry "0", na 4 z 3 miejsc : 4 po 3
i pozostale 2 cyfry na 8 , tj: 8 * 8
mnozenie czynniki

2 sytuacja:
5 na poczatku
5 - - - - -
to 5 wybieram na 1 sposob, dalej
wybieramy 3 cyfry "0", na 5 z 3 miejsc : 5 po 3
i pozostale 2 cyfry na 8 , tj: 8 * 8
mnozenie czynniki

dodaje sytuacje 1 do sytuacji 2,
dobrze ? ?
patka_18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 18 lut 2013, 16:53
Podziękowania: 29 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

Post autor: patka_18 »

kiedy bd klucz?:)
patka_18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 18 lut 2013, 16:53
Podziękowania: 29 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: patka_18 »

5 to chyba za malo ja mam 25
papryczko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 03 mar 2013, 01:45
Płeć:

Re: Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

Post autor: papryczko »

patka_18 pisze:5 to chyba za malo ja mam 25
Masz rację :)

r^2 mi wyszło 625 chyba. Nie wiem jak ja z tego potem obliczyłem, że r=5 a nie 25 :|.
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

i inne:
rzucamy kostka 4 razy,
kiedy iloczyn = 60.

tu rozroznilem 3 przypadki o ile db pamietam
60:20=3
60:10 =6
60:30=2

20 = 5 * 4
10 = 2*5
30 = 6*5
wiec:
5 * 4 * 3 * 1
2 * 5 * 6 * 1
oraz


w sumie moglo jeszcze byc :
3*5 * 2 *2
eh xd.

jeszcze jakis przypadek poza tymi "3" ??
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 14:28 przez kejkun, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

ktos oceni moj tok rozumowania ?
ODPOWIEDZ