Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

Post autor: zadaniainfomm »

Arkusz maturalny (2013.05.10)
http://www.zsnr3.pl/matma-mm/a2-2013_05-10.pdf

Jakich typów zadań spodziewacie się ?
Czekam na Wasze sugestie ...
gitarzysta1993
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 02 gru 2010, 21:58
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Re: Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

Post autor: gitarzysta1993 »

Nie strasz że matura juz jutro :) Piszemy 10 maja
Johny94
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 06 gru 2010, 15:20
Podziękowania: 23 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy

Post autor: Johny94 »

prawdopodobieństwo, wielomiany z wykorzystaniem tw o reszcie i bezout, ciągi, trygonometria, dowód geometryczny, zadanie z parametrem z wykorzystaniem wzorów vieta, może już nie być ostrosłupa, może dadzą np. trapez obraca sie wokół krótszej podstawy, oblicz objętość, z geometrii będzie pewnie trzeba wyznaczyć punkty i z planimetrii jakieś łatwe dadzą ;)
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

Post autor: wsl1993_ »

dawno na maturze nie widziałem brył obrotowych więc mogą coś dać. na pewno będzie coś z kombinatoryki/prawdopodobieństwa (na podstawie chyba żadnego otwartego nie widziałem z tych działów), zapewne dowód z geometrii się pojawi...
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
siemczi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 kwie 2013, 13:17
Płeć:

Re: Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

Post autor: siemczi »

Witam wszystkich. Powiem tyle, nie podobała mi się ta matura. Zrobiłem maturki próbne z tej stronki i mimo faktu, że były one trudniejsze, to łatwiej mi było je rozwiązywać. Natomiast dzisiaj zadania standardowe, jednocześnie z koszmarnymi rachunkami w kilku przypadkach.

Ogólnie dla mnie średnio-trudna właśnie ze względu na ilość rachunków. Pozdr.
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

gdzie Ty miales te trudne rachunki ? w ktorych zadaniach ?
ja uwazam, ze w tym roku rachunki byly ladne, tj. w zadaniu z ciagiem i w zadaniu ze wzorami Viete'a
nie tak jak roku temu..
papryczko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 03 mar 2013, 01:45
Płeć:

Post autor: papryczko »

Pamięta ktoś może rozwiązanie do zadania z ostrosłupem? Mi jakiś taki "brzydki" wynik wyszedł ;s.
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

ja wlasnie nie zrobilem tego z ostroslupem , jak zrobiles ?

mi tam wyszlo w fali obliczen, ze te 2 sciany boczne sa przystajace i w sumie tyle.
papryczko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 03 mar 2013, 01:45
Płeć:

Post autor: papryczko »

Szczerze to stereometria, że tak powiem "nie jest moim działem", więc jeśli to co napiszę zaraz pod spodem nie ma sensu to przepraszam :D

Obrazek
Tak to jakoś oznaczyłem no i z twierdzenia pitagorasa + podobieństwa trójkątów ADE oraz oraz ADS coś tam wyszło.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 13:25 przez papryczko, łącznie zmieniany 1 raz.
wildberry123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:40
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Re: Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

Post autor: wildberry123 »

ja robiłam to z ostrosłupem z podobieństwa a wy?
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

a ja zle narysowalem nawet , nic dziwnego, ze dalej nic nie wymyslilem xd.
to " d" mialo isc do wysokosci eh.. xd

spoko nie martw sie moim dzielem tym bardziej nie jest stereo :P.

z tym zadaniem zapomnialem tw. stewarta, a dla tw. cos do zlego kata i generalnie cale zle :(
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Stewarta
mycek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2013, 13:31

Post autor: mycek »

1) zadanie z deltą: <3-pierw7 , 1) ?
2) prawdopodobienstwo: 2/27?
3) rownanie(pierwsze) (-niesk,-7>u<-1,11/3) ?
papryczko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 03 mar 2013, 01:45
Płeć:

Post autor: papryczko »

1 i 3 mam tak samo. Prawdopodobieństwo inaczej, ale chyba pomnożyłem zamiast dodać czy coś, więc ci nie powiem :P.

Ciągi:
-11,11,33
9,11,13
patka_18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 18 lut 2013, 16:53
Podziękowania: 29 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: patka_18 »

a analityczna jak wam wyszla?:)
papryczko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 03 mar 2013, 01:45
Płeć:

Post autor: papryczko »

Tam trzeba było w sumie tylko promień wyliczyć (S dane)? r=5.
ODPOWIEDZ