Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bartekc
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 14 kwie 2013, 20:41
Płeć:

Post autor: bartekc »

Były tylko te 3, wyszło mi 5/108 :)
papryczko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 03 mar 2013, 01:45
Płeć:

Post autor: papryczko »

Mi też 3 przypadki wyszły kejkun, ale nie podałeś co zrobiłeś dalej z tym zadaniem.
zuzioku
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 01 mar 2013, 13:26
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Matura rozszerzona z matematyki - 10 maja 2013

Post autor: zuzioku »

Ej, ona byla taka standardowa, taka najlepsza jaka mogla byc, zjebalam jesynie prawdopodobienstwo i to z wykazem bo juz nie moglam.
Chcialam podziekowac tutaj owemu serwisowi, bo bardzo pomogl, te maturki bardzo przydatne, kazde zadanie wytluamczone, to dzieki Wam mi sie udalo, bo poprawialam w tym roku i nie bralam juz zadanych korepetycji, a rok temu byla trudniejsza jak dla mnie...
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kejkun »

papryczko pisze:Mi też 3 przypadki wyszły kejkun, ale nie podałeś co zrobiłeś dalej z tym zadaniem.
dalej uwzglednilem kolejnosc wyliczyklem ich ilosc , dodalem,
a moc omegi to :\(6^4\)
i podzielilem, nie pamietam ile mi wyszlo.


a to:



a ja zrobilem tak
bo było zadanie
liczba 6-cyfrowa
gdzie dokladnie 3 cyfry "0"
i dokladnie jedna cyfra " 5"
wiec 1 sytuacja:
5 nie znajduje sie na poczatku mamy
- - - - - -

wybieramy 5 , na 1 z 5 miejsc : 5

wybieramy 3 cyfry "0", na 4 z 3 miejsc : 4 po 3
i pozostale 2 cyfry na 8 , tj: 8 * 8
mnozenie czynniki

2 sytuacja:
5 na poczatku
5 - - - - -
to 5 wybieram na 1 sposob, dalej
wybieramy 3 cyfry "0", na 5 z 3 miejsc : 5 po 3
i pozostale 2 cyfry na 8 , tj: 8 * 8
mnozenie czynniki

dodaje sytuacje 1 do sytuacji 2,
dobrze ? ?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 14:36 przez kejkun, łącznie zmieniany 1 raz.
papryczko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 03 mar 2013, 01:45
Płeć:

Post autor: papryczko »

http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=52532

Niektórym to ten serwis pomógł nawet w trakcie matury :P. Jak oni to pilnują na tych maturach w innych szkołach? U mnie to nawet kalkulatory sprawdzili z osobna czy czasem nie dodał sobie ktoś jakichś funkcji tudzież innych internetów.

@UP a pamiętasz wynik może? http://www.rmf24.pl/raport-matura/fakty ... nId,965468

im wyszło 1920.
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Post autor: pwntmaciek »

mi r chyba wyszlo 25 ;o
Obrazek
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re:

Post autor: pwntmaciek »

papryczko pisze:
im wyszło 1920.
mi takze.
Obrazek
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

policzykem swoim sposobem co wyzej opisalem i " 1920 " mi wyszlo, czyli dobrze, tak ?
bartekc
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 14 kwie 2013, 20:41
Płeć:

Post autor: bartekc »

jak dobrze się opisuje i wynik wychodzi, to jest dobrze. Nie mogą nie dać punktów, tylko dlatego, że im się nie podoba sposób
papryczko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 03 mar 2013, 01:45
Płeć:

Post autor: papryczko »

Mi też wyszło 1920 więc miejmy nadzieję, że to dobrze jest :D
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

Promień poprawny \(r=25\). Ta objętość w zależności od \(a,d\), to wyszła mi naprawdę przepiękna, aż nie chce mi się przepisywać :D. Ile wyszło pole wam tego trójkąta? mi \(84\)
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
gitarzysta1993
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 02 gru 2010, 21:58
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Post autor: gitarzysta1993 »

Ile wam wyszła kombinatoryka? Mi wyszło 1920, czy jest ok? Jeszcze mam pytanie jak sądzicie ile punktów mogę do dostac za zadanie z analitycznej w którym zapisałem równanie okręgu o podanym środku z niewiadomą r kwadrat. Dalej wyznaczyłem punkty A i B za pomocą dwóch zmiennych: x w indeksie dolnym a i x w indeksie dolnym b . Dalej zapisałem długość odcinka AB z wykorzystaniem wyznaczonych punktów. później podstawilem punkty A i B do równania okręgu r kwadrat się.więc skrócił i dostałem rozbudowany układ równań z dwiema niewiadomymi , które trochę zacząłem przekształcać ale ze względu na niesamowicie trudne rachunku zostawiłem.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 14:53 przez gitarzysta1993, łącznie zmieniany 1 raz.
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re:

Post autor: pwntmaciek »

denatlu pisze:Promień poprawny \(r=25\). Ta objętość w zależności od \(a,d\), to wyszła mi naprawdę przepiękna, aż nie chce mi się przepisywać :D. Ile wyszło pole wam tego trójkąta? mi \(84\)
Mi także r wyszło 25, a pole 84, tylko ja nie wiem czemu, ale zostawiłem to w postaci \(28 \cdot \sqrt{ \frac{63}{7} }\)
Odejmą mi punkty?
Obrazek
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

macie arkusz? chętnie bym sobie policzył :D
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

Ja mam kombinatorykę inaczej, ale nie umiem dobrze to nawet nie podaje rozwiązania. A odnośnie analitycznej to pewnie z jednej, za równanie tego orkegu bez promienia.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
ODPOWIEDZ