Matura 2013

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patoxd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 maja 2013, 14:51

Post autor: patoxd »

Odpowie ktoś co z tą zamianą jednostek ? Jak to będzie ocenione ?
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

patoxd pewnie dostaniesz zero, ale to zależy od sprawdzającego. mi nauczycielka mówiła, że są tacy, co tylko idą na ilość i dlatego nie pochylają się nad żadną pracą, ani rozwiązaniem niekluczowym.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
patoxd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 maja 2013, 14:51

Post autor: patoxd »

aż tak źle? Mimo tego, że tok rozumowania jest dobry ?
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

no mówię, ja nauczycielem nie jestem. Jeden się może trafić taki, który do połowy Ci zaliczy, bo powie, że zapomniałeś zamienić jednostek pod koniec, a drugi od razu powie, że nie tak jak trzeba.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
Bon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 216
Rejestracja: 03 gru 2011, 18:21
Podziękowania: 73 razy
Otrzymane podziękowania: 28 razy
Płeć:

Re: Matura 2013

Post autor: Bon »

Ja bym jednak nie wpadał w panikę, bo nierzadko za policzenie zadania z błędem, ale doprowadzenia bezbłędnie "swojej wersji" traci się tylko jeden punkt, więc jest to już wersja dużo bardziej optymistyczna. Trzeba by odnieść się do punktowania z poprzednich matur w przypadku podobnego zadania.
maaatiyes
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 18 mar 2013, 17:12
Płeć:

Re: Matura 2013

Post autor: maaatiyes »

maaatiyes pisze:Jakoś się zagalopowałem i w zadaniu z równaniem napisałem \(\sqrt{8}\) zamiast \(\2\sqrt{2}\). Za takie coś obcinają punkty - jeśli nie doprowadzi się do najprostszej postaci?

A jak powinno być w tym zadaniu z dowodami? Nie wiem czy to rozwiązanie ma jakiś logiczny sens, prosiłbym o sprawdzenie :
\(x+y+z=0 | ^2
x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx = 0

xy + yz + zx \le x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx

0 \le x^2 + y^2 + z^2 + xy + yz + zx | \cdot 2

2x^2 +2 y^2 +2 z^2 + 2xy + 2yz + 2zx \ge 0

(x^2 + 2xy + y^2) + (y^2 + 2yz + z^2) + (z^2 + 2zx + x^2) \ge 0

(x+y)^2 + (y+z)^2 + (z+x)^2 \ge 0\)
Wybaczcie, widzę że kolega odpisał, ale nie jestem pewien do której części pytania. Bardzo bym prosił o zerknięcie :)
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

Obydwie odpowiedzi są poprawne. Masz +4 punkty :D
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kamil13151 »

dyzio163 pisze:Pytanie czy nam to uznają, mój nauczyciel w szkole uznał, że tak, z kolei na innym forum matematycznym sceptycznie to ocenił jeden użytkownik...
Ja bym nie zaliczył :D ale nie trać nadziei, zależy od klucza ;)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Ja bym zaliczył pod warunkiem, że to utrudniało znacznie rachunki :D
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kamil13151 »

kacper218 pisze:Ja bym zaliczył pod warunkiem, że to utrudniało znacznie rachunki :D
Co masz na myśli, jakie rachunki?
Malawi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 maja 2013, 16:12
Płeć:

Re: Matura 2013

Post autor: Malawi »

Hej, obetną punkty jeżeli zamiast znaków równoważności w dowodzeniu pisałem znaki implikacji?
muzyk2603
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 maja 2013, 21:00
Płeć:

Re: Matura 2013

Post autor: muzyk2603 »

Cześć !
Powiedzcie mi czy.. Jeżeli w zadaniu 33 narysowałem ostrosłup i wypisałem wzory ale nic nie podstawiałem do nich to czy dostane jakieś punkty ?
* oraz czy w ostatnim zadaniu po wypisaniu wzorow tzn v=s/t oraz na delte ale zle policzylem to czy takze moge liczyc na jakies punkty ?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

Zauważcie jaki to jest wielki schemat: kolejny raz analogicznie rozkładający się wielomian, nierówność kwadratowa i zadanie z trasą, czasem i prędkością - to jest 9 punktów, już mamy 18%.

Raczej mało, który maturzysta nie zna jedynki trygonometrycznej, to kolejne 2 punkty za zadanie 27, które mnie zdziwiło, bo zobaczcie, że zamknięte 14 można zrobić tak samo.

Zadanie z podzielnością, czy wyciągniecie przed nawias potęgi jest jakąś czynnością trudną? Chyba nie, kolejne 2 punkty.

Podsumowując, każdy maturzysta z otwartych zadań powinien mieć minimum 26%. Dodając kolejne analogicznie zadanie 14 mamy 28%, układ równań 30%, prosta prostopadła 32%, ciąg geometryczny 34%, mogę tak wymieniać dalej... ale już dawno przekroczyliśmy jakże trudną granicę 30%...

Nie wiem jak można nie zdać matury podstawowej, większość zadań się powtórzyła, większość wymagała bardzo podstawowej wiedzy danego zagadnienia.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

W dzisiejszych czasach matura (na poziomie podstawowym) to w zasadzie test na analfabetyzm. Jeżeli ktoś umie czytać ze zrozumieniem to powinien zdać. Z drugiej strony, na egzaminie, na którym dziś byłem (jako obserwator) dwie osoby wyszyły po 20 minutach i zdaje się, że nic nie zrobiły. Więc jak ktoś się postara, to może nie zdać.

Poza tym, pamiętajmy, że to jest test bez ujemnych punktów, więc nawet strzelając odpowiedzi na 24 zadania zamknięte statystycznie mamy 6 dobrych odpowiedzi (na każde 4 zadania raz powinniśmy trafić). Do tego nie tak dużo trzeba dołożyć, żeby zdać. Ale chyba niektórym nawet nie chce się strzelać...
ODPOWIEDZ