Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak robić zadanie tego typu...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wojtasekpl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 04 maja 2013, 20:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak robić zadanie tego typu...

Post autor: wojtasekpl »

Kod: Zaznacz cały

http://img.pl/5189558cd0639/
Wiem, że należy narysować sobie przestrzeń. Problem w tym, że w szkole nigdy nie rozwiązywaliśmy takich zadań, a ja kompletnie nie wiem jak je ugryźć. Zwłaszcza, że cały dział prawdopodobieństwa nie jest moją mocną stroną. Czy ktoś mógłby mi po kolei wypisać kroki, które należy zrobić, żeby rozwiązywać takie zadania. Domyślam się, że stosuje się wzory z tablic na ostatniej stronie.
Serdecznie proszę o pomoc.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(P(A'\cap B)=P(B \setminus (A \cap B))=P(B)-P(A \cap B)\)
Na rysunku wybierasz takie elementy,które nie należą do A i jednocześnie należą do B.
Nie można odczytać danych z Twojego zadania,to i nie dam Ci rozwiązania.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
wojtasekpl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 04 maja 2013, 20:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Post autor: wojtasekpl »

Wystarczy otworzyć zdjęcie na nowej karcie :]
Okej do tej pory rozumiem. Dziękuję
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(P(A\cap B')=0,7\\P(A)-P(A\cap B)=0,7\\P(A)=0,7+P(A\cap B)\\P(A\cap B)\ge0\\P(A)\ge0,7\)

\(P(A'\cap B)=P(B)-P(A\cap B)\)

\(P(A\cup B)\le1\\P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)\\P(A)+P(B)-P(A\cap B)\le1\\P(B)-P(A\cap B)\le1-P(A)\\P(A'\cap B)\le1-P(A)\le1-0,7=0,3\)
ODPOWIEDZ